Aktuális

Aktuális

Vaskori halomsírok nyomában

A régésztábor krónikája – 2. rész.

2017.06.21

A szerda sem telt tétlenül, sőt mintha kimondottan szűkre szabták volna az időt. Délelőtt csontfaragásra várta a gyerekeket Kami. Dórika és Zozó a kérdésre, hogy miért jó régésztáborba járni, így feleltek: azért, mert minden, ami itt készül, kemény munka árán válik értékessé.


Emlékeztek még a hétfőn készített orsóra? A díszes orsógomb használat készre szilárdult időközben. Éppen jókor, hiszen délután Bukitsné Janzsó Ildikó és Andi bemutatta, hogy is kell a gyapjúból finom fonalat fonni. Először azonban ki kell fésülni az alapanyagot, s csak ezután kerülhetett sor a sodrásra. Egy kis bejáratásra szükség volt ugyan, de aztán úgy pörögtek az orsók, akár a búgócsiga.
Ez idő alatt szépen pipálta a füstöt és a lángot a vaskohó. Bár annak ellenére, hogy „a kemencéknél húsz fúvó fútt szakadatlan, fürgén árasztották szét sokféle fuvalmuk” (Iliász, XVIII. ének), csak elenyésző mennyiségű fémet sikerült kinyerni a rossz minőségűnek bizonyult gyepvasércből.
A felforrósodott hangulatban egy kis borzongásra nyílt lehetőség még ezen a napon, ugyanis a kelta temetők titkairól hangzott el előadás. Dr. Tóth Gábor antropológus saját kutatásainak eredményeiről számolt be a gyerekeknek.

Ilon Gábor kalauzolta a csapatot

Csütörtökön Vaskeresztesre kirándultak táborozók. Kerékpárra pattanva jutottak el úti céljukhoz, majd megmászták a Nagyvilágos-hegyet, ahol Ilon Gábor kalauzolásával megszemlélték a halomsírmezőt. A 7. századi nekropolisz egyik halmának tövében megpihenő régészpalánták Anna tolmácsolásában Homérosz veretes sorait hallgatták:

Szólt; s azok úgy is tettek, amint kívánta Akhilleusz:
lángszinü borral eloltották legelőbb is a máglyát,
hol csak a tűz égett, s az mély hamvába leroskadt;
majd a szelíd társnak hószín csontját zokogás közt
szedték össze arany csészébe, s a hájba takarták;
majd sátrukba helyezve, befedték szép puha gyolccsal;
sírhelyet is kerekítettek, megvetve alapját
körben a máglya körül, s oda hordták össze a földet;
majd, miután a halom már állt, elmentek.

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza