2018.05.23 szerda, 17 óra

Tizenkét és fél év a Vas megyei múzeumok élén

Pódiumbeszélgetés Bándi Gábor (1939–1988) régész, múzeumigazgató halálának 30. évfordulója alkalmából a Savaria Múzeumban.

2018.05.26 szombat

Vasutas Természetjáró Nap

Figyelem, változás! (Módosítva: 2018.05.10)

Indulás v.á-ról a 35-ös busszal, 9:10- kor. A vasútállomásról az akkor érkező soproniakkal kimegyünk az Oladi buszfordulóig.
Rövid túra: kb. 6-7 km.
Közép túra: kb 11-14 km

A részletekért katt!

2018.06.06 szerda, 17 óra

Könyvritkaságok nyomában

Vendég: Őri Tamás könyvgyűjtő, beszélgetésvezető: Varga Eleonóra történész (Savaria MHV Múzeum).

2018.06.09 szombat

Séta a Bakonyban

Útvonal: Vinye vá. – Kulcsos házak – Barlang – Pápalátókő – Vinye vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Bp. Déli-pu. felé induló vonatnál. Veszprém: 08:15, Vinye vm. érk. 09:11. Táv: 12 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.06.16 szombat

Andráshidától Zalaszentgyörgyig

Útvonal: Andráshida – Teskánd – Hottó - Zalamihályfa – Szentmihályfa Árpád-kori templom – Böde – Ilona-major – Kávás – öreghegyi kápolna – Boncodfölde – Rita Ranch lovas tanya – Csurgasz, volt vá. – Zalaszentgyörgy vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06

2018.03.09

Te mit gyűjtesz?

Beszélgetés a tárgyi világ sokszínűségéről

Szalainé Bodor Edit, a szervező és a kulisszatitkok tudója

Különleges kiállítás csábításának engedve léptek be a múzeumbogarak a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti előadótermébe. A foglalkozás ezúttal a gyűjtés örömeiről és kihívásairól szólt.

Házigazdaként Szalainé Bodor Edit helyismereti könyvtáros köszöntötte a gyerekeket, majd a könyvtárban működő Helytörténeti Klub és a VMbE együttműködésével létrehozott „A derelyeszaggatótól a vasutas sapkáig” című tárlat kulisszatitkairól mesélt. Bemutatta a foglalkozásra meghívott vendéget: Fülöp Tibort, aki távközlési relikviákkal és ipartörténeti emlékekkel gazdagította a bemutatott anyagot. A társalgás rendhagyó módon kezdődött, hisz a vendég intézett kérdést a hallgatóságához: „Van-e köztetek rokonlélek, vagyis: gyűjtő?” A gyerekeket nem kellett sokáig nógatni, szívesen elmondták, hogy bélyegeket, plüssfigurákat, régi pénzeket, öngyújtókat, ólomkatonákat, természeti érdekességeket, (esetenként különféle pletykákat és élményeket is) szívesen felhalmoznak. Az is kiderült, hogy a foglalkozást vezető Tóth Kálmán a „gyűjtőket gyűjti” előszeretettel.

Beszélgetés Fülöp Tiborral

E felvillanyozó nyitány után Fülöp Tibor készségesen válaszolt a klubtagok kérdéseire. Elmondta, hogy már kisiskolás korában sokféle dolgot gyűjtött: madártollat, bélyeget, szalvétát. Felnőtt fejjel sem mondott le a sokféleségről, de a távközlési eszközöket és a régi könyveket tartja becsben leginkább. Műszaki gyűjteményének legkülönlegesebb darabja egy 1924-ben gyártott Ericsson telefonkészülék, amit saját kezűleg hozott üzemképes állapotba. Az ehhez hasonló, fémházas telefonokat egy-két évtized múltával az olcsóbb, de kevésbé strapabíró bakelitházas modellek váltották fel. Eközben néhány régi telefonalkatrészt: tárcsát, kurblit, vezetékeket is kezükbe vehettek a múzeumbogarak. Kiderült, hogy Tibor távközlési szakemberként dolgozott, így munkájából következik a régi kommunikációs műszaki eszközök iránti érdeklődése.

Talabér Péter mutatja relikviáit

A beszélgetést követően Kami video riport részleteket vetített, hogy felvillantson néhány gyűjtői indíttatást (pl.: értékmentés, családi hagyomány, anyagi haszonszerzés, a rendszerezés igénye). A foglalkozás végére maradt Talabér Péter egyetemista „öregbogár” meglepetése, aki aznap tartott bemutató történelemórát a Kádár-korról és éppen nála voltak matchbox gyűjteményének témához illő darabjai (farmotoros Ikarusz autóbusz, Trabant 601, „kocka” Wartburg, Zsiguli, Lada, Dacia). A fennmaradó röpke időben a gyűjteményrendezést gyakorolhatták a gyerekek például filteres teatasakokkal, sőt néhány, a kiállításba be nem került tárgyat is megszemlélhették.

Sztelly-TK

Képgaléria

Te mit gyűjtesz?
Kagyló a tengerben van. Ezt kézibeszélőnek nevezik.
Majd, ha a malacok repülnek... Íme.
Ikarusszal, na még mit nem
Péter és Tomi figyelmét a hadi érdemrendek kötötték le
A kíváncsiság ereje - Mit rejt Talabér Péter doboza?
Teafiltertasak-rend No.1. - színek sorrendjében
Teafiltertasak-rend No.2. - ízek alapján

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.