2018.05.23 szerda, 17 óra

Tizenkét és fél év a Vas megyei múzeumok élén

Pódiumbeszélgetés Bándi Gábor (1939–1988) régész, múzeumigazgató halálának 30. évfordulója alkalmából a Savaria Múzeumban.

2018.05.26 szombat

Vasutas Természetjáró Nap

Figyelem, változás! (Módosítva: 2018.05.10)

Indulás v.á-ról a 35-ös busszal, 9:10- kor. A vasútállomásról az akkor érkező soproniakkal kimegyünk az Oladi buszfordulóig.
Rövid túra: kb. 6-7 km.
Közép túra: kb 11-14 km

A részletekért katt!

2018.06.06 szerda, 17 óra

Könyvritkaságok nyomában

Vendég: Őri Tamás könyvgyűjtő, beszélgetésvezető: Varga Eleonóra történész (Savaria MHV Múzeum).

2018.06.09 szombat

Séta a Bakonyban

Útvonal: Vinye vá. – Kulcsos házak – Barlang – Pápalátókő – Vinye vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Bp. Déli-pu. felé induló vonatnál. Veszprém: 08:15, Vinye vm. érk. 09:11. Táv: 12 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.06.16 szombat

Andráshidától Zalaszentgyörgyig

Útvonal: Andráshida – Teskánd – Hottó - Zalamihályfa – Szentmihályfa Árpád-kori templom – Böde – Ilona-major – Kávás – öreghegyi kápolna – Boncodfölde – Rita Ranch lovas tanya – Csurgasz, volt vá. – Zalaszentgyörgy vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06

2018.02.07

Virtuális utazás Észak-Itáliába

Zátonyi János filmjének premierje

Kezdődjék az utazás!

A havazás ellenére a múzeumbarátok szívét Olaszország hangulata járta át ezen az estén: Zátonyi János filmje az észak-itáliai műemlékvárosokba kalauzolta a szép számban megjelent közönséget.

A Vasi Múzeumbarát Egylet és a GabbianoTravel 2017 októberében Aquileia, Ravenna, Assisi, Bologna, Verona és Sirmione városokba ötnapos kirándulást szervezett. Az utazás előtt dr. Zsámbéki Monika ráhangoló jellegű művészettörténeti előadása hangzott el. Most az összefoglaló film szegezte 100 percen keresztül vetítővászon elé a nézőket.

Az aquileiai San Appolinare Nouvo, a Szent Ferenc bazilika Assisiben, a veronai San Zeno bazilika, vagy Bologna ferde tornyait ismerős látványként üdvözölték a kirándulás résztvevői. Ám film, a dinamikus kamerakezelésnek köszönhetően, élményszerűen hat azok számára is, akik nem voltak jelen az utazáson. A csodás tájak nevezetes helyeiről, személyeiről, templomairól, szentjeiről felvonultatott részletes ismeretanyagot a helyszínek hangulatához illő aláfestő zene és a látványos kiemelések teszik még élvezhetőbbé. Zátonyi János ötletesen, a buszos utazás mozzanatait idéző animációval kötötte össze az 6 itáliai műemlékváros kiemelt látnivalóit.

Zátonyi János rendező a közönség előtt

Az ügyes operatőr a szabad szemmel alig észrevehető részletekre is ráfókuszált, a néző elé tárva a csodálatos freskók, padló- és falmozaikok részleteit, a díszes oszlopsorok teljes szépségét. Hogy el ne tévedjen a néző a látnivalók tengerében, arra térképek betoldásával ügyelt a szerkesztő, felvonultatva a megtekintett emlékhelyeket.

Köszönjük Zátonyi Jánosnak és kedves feleségének – aki narrátorként közvetítette a 15 oldal terjedelmű, saját összeállítású szövegkönyvet – a művészettörténeti oktatófilmnek is beillő alkotást!

Sztelly

Képgaléria

A filmvetítés előtti kíváncsi várakozás
Sokan látogattak el a film hírére
Köszönjük!
Pillantás a padlómozaikra

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.