2018.05.23 szerda, 17 óra

Tizenkét és fél év a Vas megyei múzeumok élén

Pódiumbeszélgetés Bándi Gábor (1939–1988) régész, múzeumigazgató halálának 30. évfordulója alkalmából a Savaria Múzeumban.

2018.05.26 szombat

Vasutas Természetjáró Nap

Figyelem, változás! (Módosítva: 2018.05.10)

Indulás v.á-ról a 35-ös busszal, 9:10- kor. A vasútállomásról az akkor érkező soproniakkal kimegyünk az Oladi buszfordulóig.
Rövid túra: kb. 6-7 km.
Közép túra: kb 11-14 km

A részletekért katt!

2018.06.06 szerda, 17 óra

Könyvritkaságok nyomában

Vendég: Őri Tamás könyvgyűjtő, beszélgetésvezető: Varga Eleonóra történész (Savaria MHV Múzeum).

2018.06.09 szombat

Séta a Bakonyban

Útvonal: Vinye vá. – Kulcsos házak – Barlang – Pápalátókő – Vinye vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Bp. Déli-pu. felé induló vonatnál. Veszprém: 08:15, Vinye vm. érk. 09:11. Táv: 12 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.06.16 szombat

Andráshidától Zalaszentgyörgyig

Útvonal: Andráshida – Teskánd – Hottó - Zalamihályfa – Szentmihályfa Árpád-kori templom – Böde – Ilona-major – Kávás – öreghegyi kápolna – Boncodfölde – Rita Ranch lovas tanya – Csurgasz, volt vá. – Zalaszentgyörgy vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06

2018.01.22

Erkölcsi muníció a jubileumi év kezdetén

Díszoklevelet kapott a múzeumbarátok közössége

Erkölcsi muníció a jubileumi év kezdetén

A magyar kultúra napja alkalmából díszoklevéllel jutalmazta egyesületünket Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A rendezvényen dr. Hende Csaba, az országgyűlés alelnöke, köszöntő beszédében megemlékezett nemzeti Himnuszunk születésének 195. évfordulójáról. Kiemelte, hogy Kölcsey Ferenc családfája egészen Ond vezér személyéig vezethető vissza, s roppant érdekes, hogy ugyanezen hajtásról sarjadt egy másik költőóriásunk, Ady Endre is. Hozzátette: az 1823. esztendő nem csupán nemzeti imánk, de jeles költőnk, Petőfi Sándor születésének éve is. Hangsúlyozta a magyar kultúra jelentőségét a nemzeti önazonosságtudat erősítésében.

Beszédét követően került sor a díszoklevelek és kitüntetések átadására. A 10 évnél hosszabb ideje folytatott kiemelkedő kulturális tevékenységért öt civil szervezet – a Herényi Nóta Kör, a Honderű Asztaltársaság, a Savaria Tendecy Art Group Művészeti és Kulturális Egyesület, a Szombathelyi Horvátok Egyesülete és a Vasi Múzeumbarát Egylet – képviselői vehették át dr. Puskás Tivadar polgármester és Koczka Tibor kultúráért felelős alpolgármester uraktól az idei évben alapított elismerést. A 2018-ban megalakulásának 20. évfordulóját ünneplő VMbE részéről Bajzik Zsolt elnök és Tóth Kálmán titkár lépett a pódiumra, hogy az elhangzott laudáció szerint „az elmúlt két évtizedben Szombathely város kulturális életéért, a megyeszékhely természeti, tárgyi és szellemi örökségének méltó ápolásáért, valamint a helyi identitás erősítéséért széles társadalmi körben végzett, kiemelkedő szakmai színvonalú tevékenységének elismervényeként” átvegye a közösség által kiérdemelt oklevelet.
Az ünnepség a Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj átadásával zárult. Ez évben a díj I. fokozatának odaítélésével Szirmai Judit munkásságát ismerték el a város vezetői.

Az ünnepséget követően az EXPERIDANCE Production Revans című előadását, Lúdas Matyi történetének táncszínházi feldolgozását tekintette meg a közönség.

Sztelly-TK