ArchĂ­vum

ArchĂ­vum

Október végi tiszta lángok

Szavalatok, énekelt imák

2016.11.02

A „HĹ‘sök Ă©ve 1956–2016” programsorozat második esemĂ©nyĂ©n az Egylet nyitott versmondĂł köre Ă©s a Quadruplum ÉnekegyĂĽttes közös műsora hangzott el a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját mivel is lehetne méltóbban megünnepelni, mint a szabadságról, az összefogásáról, az elnyomó rendszer ellen fegyverrel harcolók hősies küzdelméről szóló versekkel. Szabad és kell is beszélni az emberi méltóság, függetlenség és hazaszeretet nevében az önfeláldozásról, amelyet kegyetlen megtorlás követett.
Az elĂ©getett, ki nem adott, elhallgatott szavak viaszábĂłl kĂ©szĂĽlt halottak napi gyertyát Aranyosi Ervin, BontĂł ErnĹ‘, Jáger LászlĂł, Benjamin LászlĂł, Faludy György, Gazdag Erzsi, GĂ©recz Attila, Heltai JenĹ‘, Jobbágy Károly, Kardos GyĹ‘zĹ‘, Káldi János, Claire Kenneth, Márai Sándor, Nagy Gáspár, Nagy LászlĂł, IllyĂ©s Gyula, SzentkĂşti Ferenc, Tamási Lajos költemĂ©nyei lobbantották lángra. A zsarnokságot viselĹ‘, majd fejĂ©t felemelĹ‘, a „gĂ©pszörnyek” közt, „sortĂĽzek záporában” kilátástalan harcot vĂ­vĂł EMBERT megidĂ©zĹ‘ szavalatokat a Quadruplum ÉnekegyĂĽttes (Kajzinger IldikĂł szoprán, Hanusz Orsolya alt, Pothárn Imre tenor, Tibold Iván basszus) által elĹ‘adott requiem tĂ©telek fűztĂ©k össze egyetlen imává.

A rendezvény a Magyar Művészeti Akadémia pályázati támogatásával valósult meg.

A teljes műsort pdf formátumban ITT tekintheti meg!

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza