Archívum

Archívum

150 éves Szombathelyi városi tömegközlekedés

Így emlékeztünk az évfordulóra

2015.09.21

A Vasi Múzeumbarát Egylet – együttműködve a Vas Megyei TIT-tel és a Szombathelyi Szépítő Egyesülettel – a szombathelyi városi tömegközlekedés megindításának 150. évfordulóját emléktábla-avatással, majd azt követően emléküléssel ünnepelte.

Omnibusz te kedélyes bárka - Fotó: Nagy Zoltán

A város 1865. augusztus 19-i tanácsülésén döntött arról, hogy engedélyt ad az első, magyarul társaskocsinak nevezett omnibuszjárat megindítására a főpiac – vasútállomás útvonalon. A Fő tér 15. számú ház falán, amely elől indult az első omnibusz, 2015. szeptember 21-én elhelyezett emléktábla szövegét és illusztrációját dr. Kalocsai Péter szakmai iránymutatásai alapján, Foki Éva grafikusművész, múzeumbarát egyleti tag tervezte, a kivitelező a Dekor Steinmetz Kft volt.
A táblaavató ünnepségen az omnibusz-közelekedés múltját hangulatosan bemutató korabeli forrásokból két múzeumbogár klubtag, Várnai Anna, a Zrínyi Ilona Általános Iskola és Kalocsai Zoltán, a Nyitra Utcai Általános Iskola tanulója olvasott fel részleteket. Ezt követően dr. Takátsné dr. Tenki Mária, Szombathely MJV Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága elnöke mondott beszédet és avatta fel az emléktáblát, amelynek elkészültét Szombathely MJV Önkormányzata is támogatta.

Kalocsai Péter előadása - Fotó: Nagy Zoltán

A TIT székházában megrendezett emlékülésen a szombathelyi tömegközlekedés történetéről tudhattak meg többet az érdeklődők. Először dr. Takátsné dr. Tenki Mária, majd dr. Czetter Ibolya, a TIT egyesület elnöke és Simon Zoltán, a TIT igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Élvezetes előadást tartott dr. Melega Miklós „Omnibuszok járta utak – a közúti közlekedés feltételei a 19. század végi Szombathelyen”, majd dr. Kalocsai Péter „Érdekességek a szombathelyi városi tömegközlekedés másfél évszázadából” címmel. A két történeti előadás után Gazdag Gábor a jelenről és a jövőről beszélt: az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. a régióban végzett szolgáltatás- és infrastrukúra-fejlesztéseit ismertette. Végezetül Benda György bemutatta a Városi Tömegközlekedés Történeti Egyesület közlekedéstörténeti sorozatának legújabb, IV. kötetét, dr. Kalocsai Péter történész munkáját, amely „A 150 éves szombathelyi városi tömegközlekedés rövid története, 1865–2015” címet viseli. Az előadó kiemelte: kevés olyan város van Magyarországon, amelynek tömegközlekedése 150 éves múltra tekint vissza, és folyamatosan szolgálta az utazni vágyókat. Az élvezetes és színvonalas rendezvény dedikálással és fogadással zárult.

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza