Archívum

Archívum

Utazás Carnuntumba

– a Római Fesztivál második napján

2014.06.15

A római korba tett, időutazásnak is beillő autóbuszos kiránduláson a régésztáborosok, múzeumbogár klubtagok és szüleik, illetve néhány egyleti tag vett részt.

Carnuntum Bécstől keletre, Alsó-Ausztria tartományban, Petronell és Bad Deutsch-Altenburg települések közelében található. Katonai tábor és polgárváros, a Római Birodalom Pannonia, majd Pannonia superior tartomány fővárosa, volt. Colonia Calaudia Savaria első lakói a Carnuntumban állomásozott XV. Apollinaris Legio leszerelt veteránjai voltak. A 2004-től folyó rekonstrukciós munkálatok célja Közép-Európában egyedülálló módon egy római kori városrészlet teljes és hiteles, tudományos eredményekre alapozott bemutatása.

Bikaölő Mithrász fénnyel festett domborműve az Archäologisches Museumban

A régészeti park és a fesztivál megtekintése előtt először a Carnuntumi Régészeti Múzeumba (Archäologisches Museum Carnuntinum), majd a katonai amfiteátrumba látogattunk el. Az évről évre megrendezett kétnapos fesztivált ezúttal is közel 200, római kort idéző jelmezes (legionáriusok – köztük a Savaria Legio harcosai –, kézművesek és kereskedők) jelenléte színesítette. Az áruspultok széleskörű kínálata és a harcászati bemutatók mellett izgalmas játékokban is részt lehetett venni. A legizgalmasabb látványosságot mégis a korhűség igényével felépített és berendezett épületrekonstrukciók (lakóház, kert, fürdő, szentély) jelentették. A pusztában álló, rejtélyes diadalív-maradvány, a Heidentor képével és sok-sok új ismerettel, élménnyel gazdagodva búcsúztunk az egykor jelentős katonavárostól.

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza