Aktuális

Aktuális

Séta a szombathelyi zsidó temetőben

2019.05.09

A BDK helytörténeti klubja és a Szombathelyi Szépítő Egyesület szervezésében 2019. május 30-án és június 6-án a szombathelyi zsidó temető (Bercsényi utca 28.) látogatására van lehetőség Mayer László levéltáros vezetésével.

Séta a szombathelyi zsidó temetőben

A Bercsényi Miklós utca 28. szám alatt, fallal övezve terül el a szombathelyi zsidó temető, amely az 1820-as évek végétől napjainkig folyamatosan használt temetkezési hely. A séta so­rán a helyi izraelita közösség, a hitközség és a város históriájába ágyazva az érdeklődők hallhatnak a sírkert keletkezésének és területi bővülésének történetéről, a halottakhoz kap­cso­lódó vallási parancsokról és szokásokról, a Chevra Kadisa – Szentegylet, temetkezési és be­teg­segélyezési feladatokat ellátó egyesület – tevékenységéről.

Ez a bejárás alkalmat ad arra is, hogy a részt vevők megtekinthessék az ortodox–neológ sza­kadás után két részre osztott temetkezési helyen nyugvó, a közösség életében jelentős sze­mé­lyek – többek között az első rabbi, Kőnigsberger Lajos vagy az országos hírű kántor, Gold­ste­in Mále – és családok – például De­utsch, Feldmann, Geist, Grünwald, Hoffmann, Kovács, Ma­yer, Philipp, Pick, Stadler, Weisz família – síremlékeit, illetve a munkaszolgálat során és a ha­láltáborokban elpusztult holokauszt áldozatok jelképes monumentumait.

A héber, gót betűs német vagy magyar feliratok böngészése és a rajtuk található szim­bó­­lu­mok – áldást osztó kéz, korsó, persely, korona, fa, madár stb. – megfejtése, a zsidó te­me­tő megismerése egyrészt főhajtás az elhunytak em­léke előtt, másrészt érdekes időutazást kínál vá­rosunk múltjába és – nem utolsó sorban – esztétikai mozaikokat villant fel az „élet háza” mű­vészetéből.

Mindkét alkalommal ugyanazok az információk hangzanak el, így lehet választani az időpontok közül.


Időpontok: 2019. május 30. - 16:30 (megtelt!)

                   2019. június 6. - 16:30


A rendezvény regisztrációhoz kötött:

Jelentkezés: Szalainé Bodor Editnél (bedit@bdmk.hu2019. május 28-ig.  

Eső esetén a séták elmaradnak és későbbi időpontban kerülnek meghirdetésre.

Meghívó letöltése


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza