Archívum

Archívum

Költészet napi versműsor

Bárdosi Németh János tiszteletére

2019.04.02

A Vasi Múzeumbarát Egylet nyitott versmondó köre ez évben Bárdosi Németh János verseiből és a költő életútját bemutató szövegekből állította össze költészet napi műsorát.

Költészet napi versműsor

Németh János Szombathelyen született 1902-ben. Apja mozdonyfűtő volt, anyja a háztartást vezette. A hétgyermekes családban János volt a legidősebb testvér. A középiskola elvégzése után szülei már nem tudták vállalni a további taníttattatással járó költségeket. Tisztviselőként vállalt munkát, majd könyvelői, ellenőri munkakörben városi alkalmazott lett. Meghatározó gyermekkori élményei édesanyja szülőfalujához, Bárdoshoz kötődtek. A bárdosi domboldalról kitáruló táj, a vépi mezők, a bozzai virágos rétek, a dombhát mögötti porpáci erdők szépsége kitörölhetetlen emlékként beleégtek emlékezetébe.

Nekem a dombsor, a szelíd lanka

lelkem izgalma és lelkem nyugalma

Első verseskötete 1926-ban jelent meg, az Öreg szilfa árnyékában címmel. Ezt a ’30-as években két további verseskötet, három regény és egy tanulmánykötet követte. Irodalomszervezői és szerkesztői tevékenysége is Szombathelyen kezdődött. 1932-től Szombathely és Vasvármegye Kultúregyesülete irodalmi szakosztálya, a Faludi Ferenc Irodalmi Társaság elnöke volt, 1936-tól az Írott Kő című irodalmi és művészeti folyóiratot szerkesztette. 1943-ban Pécsre költözött, ahol a városi hivatali szolgálatot nyugdíjba vonulásáig folytatta. A Jelenkor c. folyóiratnak indulása óta állandó munkatársa, 1967-től 12 éven át szerkesztőbizottsági tagja volt. 1981-ben, Pécsett hunyt el.

A Bárdosi Németh János tiszteletére szerkesztett műsor címe, helye időpontja:

"Szeretnék otthon lenni a világban és az emberi szívekben"


Savaria Múzeum, díszterem

2019. április 10. szerda, 17 óra

 

Zene: Cserkuti Gábor, Orosz Sándor

A meghívót itt töltheti le!


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza