Aktuális

Aktuális

Felderítő

Kérdések és válaszok a bogárklubban

2017.09.15

Akarsz-e játszani? – teszi fel a kérdést Kosztolányi Dezső rezignált hangvételű versében. A múzeumbogár klubosok régészeti kutató játékában biztosan ő is szívesen részt vett volna. A társas egyébként a Múzsák kertje rendezvényre készült, de a múzeumbogarak vállalkoztak arra, hogy letesztelik, kellően agyfacsaró-e?

Négy csapat alakult, 3–3 fővel. Ki izgatottan, ki fürkészőn tekintett a játékvezetőkre: vajon milyen kérdéseket tartogatnak a klub logójával ellátott kártyák? A bogárcsapat ugyan előzetesen szerzett, régésztábori tudására támaszkodhatott, de a kétfordulós játék során új kihívásokkal is szembesülhettek. Rajtuk állt a sor, hogy kiderítsék, hol találtak a régészek puttonyedényt? Az ikervári bronzkincs természettudományos vizsgálata milyen eredményeket hozott? Vajon hogy néztek ki, milyen anyagok felhasználásával készültek a lengyeli kultúra jellegzetes házai? A kérdésekre a választ a Savaria Múzeum „Változó kultúrák a változó tájban” című kiállításában találták meg a gyerekek.

Ügye már kitaláltad, hogy mi vagyok?

Az interaktív feladatokban bővelkedő „teszt” során a csapatoknak nem csupán elméleti kérdésekben kellett bizonyítaniuk, hanem az ügyességükre is szükség volt. Például bekötött szemmel történő megtapogatást követően készítettek fantomképet egyes műtárgymásolatokról, újratervezték a klub logóját, árusítottak fibulát, hólyagos karperecet. De földrajzi ismereteikre is szükségük volt, ha a tárgyak lelőhelyét firtató kérdés állt előttük.

Íme, egy kis ízelítő az árukínálóból:

Hólyagos karperec: Vegye meg! A hólyagok pont megfelelő méretűek rajta, emiatt nagyon kényelmes viselet. Olcsó! E limitált vaskori márkájú termék garantáltan nem esik szét. Erre 500 éves garanciát vállalunk!”

Egész biztosan hamar elkel majd. A versenyt ez a hirdetés is felveszi vele:
Hölgyeim, és Uraim! Elegük van abból, hogy köpenyük nem marad vállukon? Hogy a pánt folyamatosan elszakad? Most eljött a pillanat, amikor mindez megszűnhet! Itt van végre az új, szenzációs CSÓNAKFIBULA! Hatásos, strapabíró, szalagot helyettesítő. Most féláron kínáljuk, vegyék meg még ma!
Végül a „lódarázs”, „múzeumbogár” valamint a „kultúra” szavak felhasználásával készült múzeumbogár költeménnyel búcsúzom.
Íme:

„Volt egyszer egy csapat,
Fogtak egy nagy lódarazsat.
Ők voltak a kultúr csapat,
A híres múzeumbogarak!”

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza