Archívum

Archívum

Egy elhagyatott kastély

Nyugdíjas túra Szajk és Mikosszéplak térségében

2019.04.11

Szakosztályunk április 3-ai nyugdíjas túrájáról ez alkalommal túrázóként tudósítok. Túravezetőnk Karáth László volt. A kirándulás indulópontjához Sárvárig vonattal, majd Sárvártól a szajki erdőig busszal érkeztünk.

Egy elhagyatott kastély

Ragyogó tavaszi napsütésben barangoltunk a szajki erdőben, medvehagymát keresgéltünk, majd a tó közelében, a korai órákban még zárva tartó vendéglátóegység nyitott teraszán tízóraiztunk. Közben meghallgattuk Karáth László előadását a mikosdpusztai kastély történetéről. Az 1860 körül báró Mikos Ede megrendelésére, romantikus stílusban épült főúri kastély napjainkra erősen elhanyagolt állapotba került.

Medvehagymázás

A kastélytörténeti ismertetés után folytatódott a túra az üde zöld színben, virágzó ibolyáktól és medvehagyma levelektől pompázó erdőben. Először az OKT vonalát követtük, majd azt elhagyva az egyik szajki halastó gátján haladtunk át. Innen rövid pillantást vetettünk a száraz náddal övezett tó csillogó víztükrére. Ezt követően jelzetlen utakon jártuk az erdőt, amíg ki nem értünk a Zalavég felé vezető országútra. Innen már látszott a Mikosd-kastély elhagyatott épülete a távoli erdő ölelésében. A Széplak-patak hídján átkelve az erdő felé vettük az irányt. A patak hídjának egyik oldalán egy a természet által már visszafoglalt tó terült el. Az emelkedőn túl, a néhai kastély kapujának egyik oszlopa magasodott. Az oszlopmaradvány még ebben a leromlott állapotban is a korabeli mesterek tudásáról tanúskodik. A kapu mellett egy elhagyatott házat találtunk, amelynek ajtajai, ablakai tárva-nyitva álltak, feltehetően a néhai erdész, vagy gondnok lakhelye lehetett. A környékét benőtte a gaz. Az épületben sok hátrahagyott bútor árválkodott. A kastélyhoz közeledve egy leláncolt kapu fogadott bennünket, amely meggátolta a romos kastély és elvadult kastélykert megközelítését.

Innen Karáth László egy erdei ösvényen át a kastély déli oldalához vezetett minket, ahonnan jobb rálátás nyílt az épületre. Sajnos még így is hatalmas bozótos takarta el a parkot, amelyet pedig jó lett volna megtekinteni.

A szajki erdő szélén

Pár fénykép elkészültét követően búcsút vettünk az épülettől és erdei utakon át Mikosszéplak felé vettük az irányt. A faluban, virágzó kertek mellett elhaladva érkeztünk a buszmegállóba. Buszunk érkezéséig a hátralévő időt a környező parkban pihenve töltöttük. Túravezetőnk, Karáth László azt ígérte, hogy jövőre, a nyugdíjas túra alkalmával Bérbaltavárra látogatunk majd.

Urbán László

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza