Aktuális

Aktuális

Design, tollkorona, skót oltár, Munkácsy…

Egy éjszaka a bécsi múzeumokban

2018.10.08

Régi jó szokásához híven a VMbE ez évben is gyarapította a Lange Nacht… bécsi látogatóinak amúgy sem csekély számát. A két autóbuszt megtöltő 94 fős szombathelyi különítmény tagjainak kétharmada döntött úgy, hogy az előre meghirdetett programot választja. A többiek külön utakon járva bővítették a kollektív élmények tárházát.

Klimt csodakertje

Museum für angewandte Kunst (Osztrák Iparművészeti, Kortárs Művészeti Múzeum)

A jegyek beszerzése és egy rövid séta után, mintegy ráhangolódásként, háromnegyed óra jutott a világ egyik legfontosabb iparművészeti kollekciójára. Az eredetileg mintagyűjteményként 1863-ban, az egy évtizeddel korábban alapított South Kensington Museum (ma: Victoria & Albert Museum) mintájára létesített intézmény Ringstraße-n álló gyönyörű épületét az a Heinrich von Ferstel tervezte, akinek a nevéhez egyebek mellett a Bécsi Egyetem főépülete és a mellette álló Fogadalmi templom is fűződik. A látogatót lenyűgözi a késő historizmus stílusában emelt pompás bejárati előcsarnok, amely a kiállítótermekhez és a MAK-előadóteremhez vezet.

A nagy kiállítótermek 1906 és 1909 között Ludwig Baumann tervei alapján épültek. Összesen mintegy 2700 m² alapterületükkel Ausztriában a legnagyobbak közé tartoznak. A Sepp Müller által 1991-ben tervezett üveg épületrészen keresztül kapcsolódnak a Stubenringen álló traktushoz.

Az intézmény tanulmánytárát a látványtár ellenpontozásaként 2014-ben átalakították. Ekkor kapta a Design Labor elnevezést. A Labor a 20-21. századi dizájnfelfogást kibővíti a korábbi évszázadokra is, így segítve a formatervezés fogalmának jobb megértését. A MAK kiállításai az alkalmazott iparművészet és a kortárs művészet, az építészet, a design és az új médiatípusok helyzetét, e területek kölcsönös kapcsolatait mutatják be.

Museum im Schottenstift (Skót Apátság Múzeuma)

Múzeumbarátok a Schottenstift múzeumának bejáratánál

A Schottenstiftet ír bencések (latin „Scoti”) 1155-ben alapították. Az utolsó ír szerzetesek 1418 augusztusában elhagyták a bécsi kolostort, átadva azt az osztrák bencéseknek, akik ma is itt élnek. A 600 éves évforduló alkalmából az egykori apáti lakosztályban berendezett múzeum értékes levéltári iratokat és dokumentumokat mutat be. Vezetés keretében megtekinthetők a templom román kori épületrészletei, amelyek Bécs legrégebbi épített emlékei közé tartoznak. A múzeum egyik fókuszpontja az ún. skót oltár, amely a gótikus táblafestészet egyik legfontosabb munkája, és amelyen a középkori Bécs legrégebbi, topográfiailag helyes ábrázolása látható. Az oltárkép festője ismeretlen, mindössze annyit tudni róla, hogy Nürnbergből származott. Emellett a gyűjtemény része Peter Paul Rubens és Franz Anton Maulbertsch egy-egy alkotása mellett számos 17. és 18. századi festmény, valamint a bécsi biedermeier alkotásai: bútorok és liturgikus tárgyak. Sajnos ezúttal nem volt lehetőség a könyvtár megtekintésére, amely kétségtelenül Európa legszebb könyvszobáinak egyike.

Weltmuseum

Montezuma tollkoronája

Az Etnográfiai Múzeum az évekig tartó, átfogó átépítés után idén újra részt vett a Múzeumok hosszú éjszakája programjában. Nyilván ennek köszönhető, hogy odaérkezésünkkor is kb. százméteres sor kígyózott a bejárat előtt. Szerencsére kb. 20 perces várakozás után, ha több részletben is, de bejutottunk az épületbe.

A múzeum szíve az újrarendezett állandó kiállítás. 14 teremben 3127 kiállított tárgyat tekinthetnek meg a látogatók. A gyűjtemény első darabjai a 16. századra mennek vissza (pl.: az utolsó azték uralkodó, Montezuma tollkoronája), de a kiállított tárgyak jelentős része a 18-19. századi felfedezőutakról (pl. James Cook útjáról, vagy az osztrák Brazília-expedícióból) származik. Sőt Ferenc Ferdinánd trónörökös világkörüli útjáról, vagy Miksa mexikói király adományaiból is láthatunk tárgyakat.

A múzeum 1928-ban nyílt meg a Neue Burg egyik, eredetileg lakószárnynak szánt épületrészében. A kiállítás kontinensek szerint tagol0ódik: Észak- és Közép-Amerika (azték tollkorona), Dél-Amerika (amazonasi tollpalást), Ausztrália és Óceánia (hawaii tolltemplom-makett), Észak-Afrika, Elő- és Közép-Ázsia és Szibéria (kairói mecsetlámpák), Szubszaharai Afrika (benini udvari törpe-szobrok), Délkelet-ázsiai szigetvilág (bábszínház), Kelet-Ázsia: Kína, Korea, Japán (Buddha-szobrok), Dél- és Délkelet-Ázsia és a Himalája vidéke (vietnami üstdob).

Kunsthistorisches Museum

A nagyszetmiklósi kincs 13. számú ivócsanakja

A bécsi Szépművészeti Múzeum 1891. október 17-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A világ egyik legnagyobb gyűjteményével rendelkező intézmény évente több mint 1 millió turistát vonz. Érdekességként említjük meg, hogy a múzeumépület szerepel a cseh Illusion Softworks által készített Mafia: The City of Lost Heaven elnevezésű játékban.

Itt található a világ negyedik legnagyobb festménygyűjteménye. A festészet iránt igen aktívan érdeklődő Adolf Hitler is megtekintette a kollekciót, de a Mein Kampfban leírtak alapján az épület nagyobb hatást gyakorolt rá.

Magyar vonatkozás: a lépcsőház mennyezetét díszítő, „A Képzőművészet dicsőítése” címet viselő freskó Munkácsy Mihály alkotása.

A mindegy 12 ezer tárgyat számláló egyiptomi és közel-keleti gyűjtemény az egyik legnagyobb a világon. A 2500 darabot felvonultató antik görög és római gyűjtemény gerincét a történelemkönyvekből jól ismert vázák, szobrok, ékszerek alkotják. Itt őrzik a nagyszentmiklósi kincs jelentős darabjait is. A 23 edényből álló avar étkészletet feltehetőleg a frank vagy a bolgár támadás idején rejtettek el. A gazdagon díszített korsók, kelyhek, tálkák, ivóedények némelyikén rovásírás és görög feliratok is láthatók.

A képgalériában 16. századi velencei (Tiziano, Veronese, Tintoretto), 17. századi flamand (Peter Paul Rubens, Sir Anthony Van Dyck), korai holland (Jan van Eyck, Rogier van der Weyden) és német reneszánsz (Albrecht Dürer, Id. Lucas Cranach) művészek alkotásait lehet megtekinteni. Nagy kár, hogy az időszakos Bruegel-kiállítást az utolsó pillanatban kivették a Lange Nacht… programjából. Így a festészet iránt érdeklődő szombathelyi látogatóknak is be kellett érniük a felsoroltak mellett például Vermeer, Rembrandt, Raffaello, Caravaggio, Velázquez remekeivel…

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza